Heusden gaat al jaren verantwoord om met de gemeentelijke portemonnee. We willen niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Alle investeringen en uitgaven die we doen, komen (in)direct ten goede aan de gemeenschap. Daardoor zijn we een financieel gezonde gemeente en we zijn van plan dat te blijven. Helaas stellen de aangekondigde bezuinigingen van de Rijksoverheid ons daarbij voor een grote uitdaging. In 2024 en 2025 zijn de financiële vooruitzichten nog goed, maar daarna komen moeilijke jaren. Dat zou zonder de korting van het Rijk op het gemeentefonds niet het geval zijn geweest.
Behalve bezuinigingen zitten ook andere landelijke ontwikkelingen ons dwars. De landelijke politiek komt niet goed uit de discussies over stikstof en de aanpak van de schaarste op het stroomnetwerk. De arbeidsmarkt is nog steeds moeilijk. Dit helpt ons niet bij het uitvoeren van ons werk. Stikstof zit woningbouw in de weg, problemen op het stroomnetwerk maken verduurzamen veel moeilijker. Dat zijn grote uitdagingen, die de komende jaren allemaal invloed hebben op de gemeentelijke portemonnee.
Wat betekent de begroting 2024 voor u?
De OZB stijgt alleen met een prijsindicatie van 3%. De rioolheffing stijgt met zo’n 8%, maar met die stijging kunnen we ook de maatregelen nemen om waterberging en waterafvoer goed te regelen. De komende drie jaar werken we verder aan het kostendekkend maken van de afvalstoffenheffing. We vragen dan precies genoeg geld om onze kosten mee te kunnen betalen.
En tenslotte: ook met deze begroting hoort Heusden nog steeds niet bij de duurdere gemeenten van Nederland.
Verstandig vooruit
We hebben grote ambities, maar hebben te maken met onzekere tijden. De enige zekerheid is dat we de komende jaren te maken hebben met financiële onzekerheid. Besluitvorming over bezuinigingen van de Rijksoverheid wordt doorgeschoven naar een volgend kabinet. Dat kunnen we helaas niet beïnvloeden, al doen gemeenten en onze belangenvereniging VNG hun best de korting van het Rijk op het Gemeentefonds te bestrijden.
Wat we wel kunnen beïnvloeden is hoe we omgaan met deze onzekerheid. Stil blijven zitten tot we alles zeker weten, is geen optie. Daarom gaan we verstandig vooruit door ons spaargeld in te zetten. Zo kunnen we onder andere de lasten voor onze inwoners in deze begroting laag houden. We kunnen er ook ambities en projecten mee uitvoeren.
Kijkend naar straks
Spaargeld heb je om op de juiste momenten in te zetten. We kiezen er in deze begroting voor de lasten voor onze inwoners laag te houden. Kijkend naar de toekomst is het de vraag of we dit kunnen blijven volhouden.
Maar de financieel moeilijke jaren zijn er nog niet. Bij het maken van deze begroting hebben we bovendien mogelijke financiële meevallers niet meegerekend. Geld wat je (nog) niet hebt, kun je immers niet uitgeven.